Nieuws

 • Mensen met dementie vrolijker door happy games

  21 oktober 2014

  PERSBERICHT: Zorgprofessionals willen mensen met dementie graag ondersteunen bij het doen van activiteiten, maar voor één-op-één begeleiding ontbreken vaak tijd en middelen. Vanwege de toenemende behoefte aan individuele activiteiten van mensen met dementie is onderzocht of het spelen van eenvoudige computerspelletjes (happy games) op de iPad van invloed is op hun stemming en hun gedrag. Het project In Touch van Kenniscentrum Zorginnovatie heeft aangetoond dat mensen met dementie het spelen van happy games op de iPad een zinvolle en plezierige bezigheid vinden. Het spelen op de iPad gaf een gevoel van prestatie en droeg bij aan een positief zelfbeeld en een gevoel van verbondenheid. Ook zorgverleners zijn positief en zien de happy games als goede aanvulling op het reguliere activiteitenaanbod.

 • DenkAndersDebat: Jongeren met beperking in gesprek met werkgevers

  17 oktober 2014

  Ondanks allerlei regelingen en subsidies is het voor jongeren die chronisch ziek zijn of een (niet-zichtbare) beperking hebben, lastig om een baan te krijgen en te houden. Jongeren hebben te maken met hun eigen mogelijkheden én de vooroordelen van werkgevers. Stichting Hoezo Anders nodigt daarom in samenwerking met Hogeschool Rotterdam studenten en alumni met een beperking uit om ervaringen en ideeën uit te wisselen tijdens het DenkAndersDebat op 13 november. Zij kunnen in gesprek gaan met werkgevers als ING en Shell om tips te krijgen hoe die (droom)baan te vinden, te krijgen en te houden. Het DenkAndersDebat wordt afgesloten door staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

 • Start onderzoek naar een nieuwe aanpak voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in Capelle en Krimpen

  14 oktober 2014

  Op 6 oktober jl. heeft ZonMw de eerste twintig gehonoreerde projecten binnen het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel bekendgemaakt. Zij gaan samen een dam opwerpen tegen dementie in het kader van het Deltaplan Dementie. Ook binnen de dementieketen Capelle en Krimpen aan den IJssel is een project gehonoreerd. Het onderwerp van de studie is uiterst actueel: hoe kunnen mensen met dementie langer zelfredzaam blijven, hoe blijven mantelzorgers langer vitaal, op welke manier kunnen andere familieleden, vrienden en buren ingeschakeld worden en waar liggen de grenzen, en hoe kunnen de buurt en wijk dementievriendelijker worden?

 • “Zorg voor kwetsbare ouderen hervormen door betere afstemming en verdeling middelen”

  14 oktober 2014

  Op 9 oktober hield Ton Bakker, in 2013 benoemd als lector Functiebehoud bij ouderen in levensloopperspectief, zijn openbare les. Tijdens een openbare les vertelt de betreffende lector waar hij/zij zich mee bezig gaat houden gedurende zijn aanstelling. De openbare les van Ton Bakker begon met een debat waar verschillende stakeholders uit het werkveld ouderenzorg aan deelnamen. Ook de toehoorders waren afkomstig uit de beroepspraktijk; van geriaters tot aannemers die aanpassingen verrichten aan seniorenwoningen.

 • Stichting CCC brengt boek uit waarin patiënten, familieleden en mantelzorgers hun ervaringen beschrijven

  10 oktober 2014

  Duizenden beschikbare patiëntervaringsverhalen worden onvoldoende benut om de zorg te verbeteren. Dit kwam naar voren tijdens het symposium Maak er een boek van…!? Leren van patiënten en hun ervaringen, op vrijdag 10 oktober in Den Haag. Staatssecretaris van Rijn nam daar het gelijknamige boek in ontvangst. Lector Mieke Cardol en senior onderzoeker Sander Hilberink van Kenniscentrum Zorginnovatie hebben een hoofdstuk in het boek geschreven.

Bekijk het nieuws

Agenda

 • De toekomst van de wijkverpleegkundige

  woensdag 29 oktober, 9:30 - 16:30 - Congrescentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, 3511 LA, Utrecht,

  29 OKT

 • BMG seminar

  donderdag 30 oktober, 12:00 - 13:00 - Erasmus Universiteit Rotterdam / Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg, Meeting Room J5 63 (Jan Moen zaal)

  30 OKT

 • eHealth: Kansen voor zorg & onderwijs

  donderdag 06 november, 12:30 - 13:30 - Hogeschool Rotterdam, Rochussenstraat 198 , 3015 EK Rotterdam, , Locatie: RS 02.116,

  06 NOV

 • Week Chronisch Zieken

  vrijdag 07 november, 0:00 - 0:00 - door heel Nederland

  07 NOV

 • DenkAndersDebat

  donderdag 13 november, 15:00 - 18:00 - Hogeschool Rotterdam, Rochussenstraat 198 (kantine op de eerste verdieping) , 3015 EK Rotterdam,

  13 NOV

Bekijk de agenda

Medewerker aan het woord