Nieuws

 • RSI, hoe staat het daar eigenlijk mee?

  25 februari 2015

  Een muisarm, whats-app duim, gevoelige vingertoppen van het swipen op de i-pad. Je hoort er nog maar weinig over, maar RSI is de wereld nog niet uit. We typen en swipen de hele dag door. De één heeft nergens last van, de ander krijgt RSI, Repetitive Strain Injury. Anita Feleus, onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie, en Sandra Oudshoff, onderzoeker bij de RSI-vereniging, zijn te gast als expert bij BNR Gezond.

 • Mijn Re-integratieplan ondersteunt zelfregie zieke werknemers

  24 februari 2015

  Soms staan gezondheidsproblemen in de weg om je werk te doen. Maar hoe krijg je daar grip op? De Whiplash Stichting lanceert daarom samen met andere patiëntenorganisaties www.mijnreintegratieplan.nl: een online leerprogramma dat zieke werknemers steunt om zelf meer grip te krijgen op het re-integratietraject. Bedrijfsartsen en hun beroepsvereniging NVAB zijn nauw bij de ontwikkeling betrokken. Kenniscentrum Zorginnovatie heeft in dit project geparticipeerd.

 • Nieuw instrument vergroot zelfstandigheid bij jongeren met epilepsie

  17 februari 2015

  Voor jongeren met epilepsie kan de aandoening een grote impact hebben op het dagelijks leven. Sommige van deze jongeren kunnen niet zelfstandig douchen, fietsen of uitgaan. Er zijn nog onvoldoende interventies beschikbaar om de transitie naar zelfstandigheid voor deze jongeren te bevorderen. Met ‘de Epilepsie Groei-wijzer’ komt er een planningsinstrument aan dat sociale participatie en zelfstandigheid, transitievoorbereiding en een gezonde ontwikkeling bij jongeren stimuleert. Kenniscentrum Zorginnovatie en het Academisch Centrum voor Epileptologie (Kempenhaeghe) verwachten dat het gebruik van deze Groei-wijzer tot meer zelfstandigheid van jongeren met epilepsie en een betere deelname in de maatschappij kan leiden.

 • Werkmethodiek kan het professioneel functioneren verbeteren

  17 februari 2015

  De grote veranderingen in het zorg- en welzijnslandschap bepaalt de positie van casemanagers dementie. Wat is volgens de beroepsgroep, onderzoekers en de politiek nodig om de unieke bijdrage van casemanagers dementie verder te verstevigen? Casemanagers, onderzoekers en studenten van Windesheim hebben de werkmethodiek 'Methodisch Werken bij Dementie' ontwikkeld. Er zijn nieuwe methoden en tools op touw gezet voor casemanagers. Lector Jacomine de Lange was er als expert aan verbonden.

 • Multidisciplinair team werkt aan het bevorderen van de schooltransitie voor jeugdigen met autismeproblematiek

  17 februari 2015

  Onlangs heeft in Rotterdam de kick-off van het project FLOW plaatsgevonden. Partners uit de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs en de creatieve sector richten zich gezamenlijk op het uitbouwen van kennis en vaardigheden bij jeugdigen met autismeproblematiek en hun directe omgeving. Er gaat gezamenlijk gewerkt worden aan een serious game voor jeugdigen met autismeproblematiek, een professionaliseringsmodule voor leraren en een train-de-trainer module voor onderwijsbegeleiders.

Bekijk het nieuws

Agenda

Bekijk de agenda

Medewerker aan het woord

 • Linda Wauben vertelt over haar observaties, plannen en vergezichten met betrekking tot haar lectoraat.
 • Karin Verkerk blikt terug op haar promotieonderzoek.
 • Promovenda Netta van 't Leven over haar promotietraject voor thuiswonende mensen met dementie.